x La Riuada
El passat dimarts 29 de febrer una quarantena de persones van assistir a la presentació d'”Utopia, del somni igualitari al pensament únic“. L’assaig és obra de Ferran Aisa, especialitzat en l’estudi del moviment obrer de caire llibertari, la cultura popular i la renovació pedagògica. La xerrada va ser presentada per l’historiador local Joan Montblanc que va fer una presentació de l’autor i el seu recorregut literari, així com la relació d’aquest amb el Prat especialment arran de la presentació de “La cultura anarquista a Catalunya” (Edicions 1984, 2006) en les 1eres jornades llibertàries el juliol de 2006 a l’antic KOP-Alta Tensió, i un any després al mateix indret en la presentació del seu llibre “Contrarevolució. Els Fets de maig de 1937″ (Edicions 1984, 2007)“.

Joan Montblanc va qualificar l’obra de Ferran Aisa de “planera i
propera” amb un vocabulari que “dista molt de ser rebuscat” i que la fa
“popular en dirigir-se a un públic el més ampli possible”. Va definir el
llibre com una obra que “convida a anar més enllà per ampliar
informació sobre l’innombrable recull d’autors i experiències
utòpiques”, i va acabar reflexionant sobre la “necessitat ara més que
mai de mantenir vives les utopies per enfrontar-se a l’actual món
capitalista”.

Seguidament Ferran Aisa va fer un repàs del llibre i les diverses utopies que queden recollides. Començant per Plató i la seva República totalitària, i acabant en l’època contemporània on la transformació social té un pes clau en els plantejaments d’utopies. En aquest punt va estendre’s en les utopies sorgides del socialisme utòpic i l’important pes que havien tingut al nostre país. Aquestes van tenir un marcat component llibertari, i tal i com també va relatar l’autor van viure processos de posada en pràctica, alguns d’ells troncats per la victòria feixista el 1939.

En el torn de preguntes dues reflexions es van posar sobre la taula. Primerament, que les utopies tot i tenir un tronc comú, anaven canviant durant la història i es veien influenciades per qui les plantejava. Així en algunes existeixen els esclaus, en d’altres el paradís és només apte per a cristians. La segona reflexió va treure a la palestra la poca presència de dones entre els autors o pensadors, fet que l’autor va comparar amb el que passa en molts d’altres camps en el que les dones queden relegades en un segon terme.
L’autor
Ferran Aisa i Pàmpols és Premi Ciutat de Barcelona d’Història. Ha col·laborat a diaris i revistes, a més de fer de documentalista i comissari d’exposicions, i ha publicat diversos llibres com “Una història de Barcelona, Ateneu Enciclopèdic Popular, 1902-1999”; “Camins utòpics, Barcelona, 1868-1888”; o “La cultura anarquista a Catalunya”, entre altres. I s’ha especialitzat en l’estudi del moviment obrer de caire llibertari, la cultura popular i la renovació pedagògica.
Video del acte

En la presentació del llibre de Ferran Aisa, la Riuada va fer un seguiment especial via twitter.
Aquí teniu 10 piulades que repassen l’acte
En la presentació del llibre de Ferran Aisa, la Riuada va fer un seguiment especial via twitter.
Aquí teniu 10 piulades que repassen l’acte
Categories: General