x La Riuada PDF Imprimeix Correu electrònic
Convocada a tot l’àmbit de l’Europa mediterránia per protestar contra les polítiques d’ajust impulsades per la Troika europea i denunciar els efectes de la reforma laboral. El seguiment d’aquesta segona jornada de vaga general amb el que portem d’any al Prat s’ha deixat notar; especialment a l’indústria, l’aeroport i el petit comerç, i menys a la petita empresa. Poc moviment en un 14N marcat també per l’aturada total, per l’acció dels piquets de mercabarna, el póligon pratenc, i el servei d’autobussos PR.

Sector industrial
La jornada de vaga començava amb puntualitat a les 00:00h a Mercabarna [Video] i el Polígon Pratenc. El sector més matiner ha estat l’industrial on el seguiment massiu es calcula en més d’un 90% a les grans indústries i lleugerament menor en les petites i mitjanes empreses. En aquest sector s’ha notat una presència notable de piquets. Fruit de la tasca dels mateixos, els accessos a Mercabarna i Polígon Pratenc van quedar tallats des de primera hora. En diverses empreses va haver-hi concentracions i piquets informatius a les entrades, especialment nombrós el de la cervesera Damm, on a part de la vaga general s’hi sumava un conflicte laboral propi.



Transport
També van ser puntuals aturant l’activitat en la infraestructura aeroportuària, a l’exterior un piquet d’una cinquantena de persones evitava que els taxistes no secundessin la vaga. A dins les terminals, en aquesta ocasió i a diferència de la vaga anterior, les companyies havien suspès els vols amb previsió, excepte aquells que podrien ser coberts amb els serveis mínims. A l’aeroport, d’uns 700 moviments diaris aproximats, avui només n’hi ha hagut una seixantena. Per fer-nos-en una idea, la companyia més forta de handling, Groundforce, que habitualment compta amb uns 700 treballadors avui tenia una plantilla d’uns 120 (serveis mínims). Ryanair a la T2, és l’única companyia que no ha suspès vols prèviament, i allí és on s’ha concentrat l’acció dels piquets. Paral·lelament, hi ha hagut lectures de manifestos i pitades davant els mostradors de diverses companyies. En aquest sentit, els Mossos d’Esquadra han desallotjat un grup de treballadors que feia una seguda.

Les línies de busos urbans (PR) no han funcionat en tot el dia, els piquets han evitat que sortissin els serveis mínims. Pel que fa als autobusos de TMB i a Rodalies, s’han aplicat els serveis mínims del 33% en períodes d’hores concretes.


Treballadors municipals

Pel que fa als treballadors municipals, el seguiment de la vaga ha estat d’un 84% segons el consistori, a excepció dels serveis de la brigada de neteja que ha estat del 100% ja que no han fet serveis mínims. De fet, aquest sector ja va començar la vaga des del torn de nit d’ahir dia 13.

Entre els equipaments municipals, els centres cívics han quedat tancats com la resta d’equipaments excepte els centres esportius i les Cases d’en Puig. Al Fondo d’en Peixo, tots els treballadors han seguit la convocatòria i per tant, no han pogut obrir. Al Sagnier i l’Estruch els serveis han quedat restringits segons el nombre de treballadors que no havien secundat la vaga.

Sanitat

Paradoxalment, el seguiment en aquest sector ha estat mínim tot i ser un dels sectors més afectats per les retallades.

Ensenyament

Les escoles bressol han complert serveis mínims. En dades generals i segons fonts de diversos directors i directores, la proporció d’assistència és de 15 alumnes sobre els 155 habituals.

A primària el seguiment ha estat notable, tant de mestres com d’alumnes. En canvi, a secundària el seguiment d’alumnes ha estat massiu, pujant a quasi el 100%, mentre que el professorat no arriba al 20% els que han secundat la vaga.

Petits i mitjans comerços i grans superfícies
Els petits i mitjans comerços de manera majoritària han secundat i han mostrat el seu suport a la vaga. Tot i això, nombrosos establiments sobretot bars, cadenes d’alimentació o farmàcies han restat oberts, abaixant momentàniament les persianes al pas dels piquets.

Pel que fa al Carrefour, la seva activitat ha quedat aturada mentre un piquet s’ha mantingut actiu davant l’entrada de la superfície comercial.

Acció dels piquets
Al Prat s’han convocat diversos piquets. El més destacat ha estat el que tenia el suport i convocatòria d’El Prat contra les retallades, amb participació de la CNT i nombroses persones a títol individual. Aquest ha estat, seguint el precedent de la darrera vaga, el piquet present al nucli urbà més nombrós  i heterogeni, sent fruit d’una convocatòria oberta. A més a més, els afiliats de CCOO i UGT han format també diversos piquets entre fàbriques i nucli urbà. L’acció dels piquets ha fet que nombrosos comerços dels pocs que mantenien oberts abaixessin la persiana, ni que fos momentaniament al seu pas.

En el context d’aquesta vaga, esmentar tambe que a la Avinguda Montserrat alguns entitats bancaries, s’han despertat amb els caixers autòmatics inutilitzats per l’acció d’uns desconeguts que els han ruixat amb pintura. 

Poc a poc els piquets han anat confluint a la Plaça de la Vila, a on a les 12 del migdia hai havia convocada una manifestació per part del moviment “el Prat contra les retallades” en protesta contra les retallades de drets socials i laborals, i contra el pagament del deute i el rescat als bancs, amb diners públics, la marxa ha esdevingut multitudinaria, com feia molt de temps que no és veia al Prat.

Categories: General