x La Riuada.cat
El fiscal de delictes econòmics Oscar Serrano demana 12 anys de presó per l’expresident de La Seda, Rafael Español, i altres membres de la cúpula de La Seda, més un total de 4,3 milions d’euros d’indemnització. El fiscal atribueix a Español i sis col·laboradors un delicte continuat d’estafa per simulació de contracte, un altre d’apropiació indeguda, altres delictes d’administració deslleial i
falsedat documental.

Contractes ficticis d’una producció de PET inexistent
L’escrit de qualificació del Ministeri públic, previ al judici, explica que Español i  els seus col·laboradors van desviar 12.285.777 euros de La Seda a empreses controlades per ells entre 2000 i 2004. L’estafa consistia, en una primera fase, en aparentar la producció de PET –plàstic amb el que es fabriquen ampolles de refrescos- i simular contractes amb les empreses filials Polímeros Pet i Netco, que dirigien ells mateixos. Amb aquesta operació, La Seda recomprava el producte a un preu més elevat. Els directius de La Seda van fer contractes falsos per la producció, inexistent, de 58.450 tones, i fins i tot van simular el seu transport des de la fàbrica del Prat de Llobregat fins uns magatzems a Saragossa, Sant Boi de Llobregat i Suïssa. Després de la recompra fictícia, els acusats van tornar a crear contractes falsos de venda a altres companyies també controlades per ells mateixos (VK Import i Emme), simulant el transport del producte a Rússia i Tunísia.
El perjudici patrimonial provocat pels directius a La Seda es calcula en 4,3 milions, però en els comptes de la companya presentats a la CNMV no apareixia aquest forat, perquè es van inventar uns ingressos per tal de reflectir un benefici positiu tot animant als inversors. El 2008, la direcció de La Seda va presentar uns comptes deteriorats al·legant que les empreses VK Import i Emme no eren solvents i incorrerien en impagament, comptabilitzant una provisió de pèrdues.
Dues operacions de simulació de vendes:
1. Novembre del 2006:
Simulació de la producció de 27.000 tones de PET a la planta del Prat de Llobregat. Després fingeixen la venda i transport a VK Import, a Rússia, per un valor de 38 milions d’euros.
2. Desembre del 2006:
Simulació de la producció d’unes 31.000 tones de PET a la planta del Prat de Llobregat.Posteriorment, fingeixen la venda i transport a la filial suïssa Netco. Recompra de la mercaderia a un preu superior generant un perjudici patrimonial ed 700.000 euros. Part d’aquesta mercaderia (25.000 tones) es venen a l’empresa Emme de Tunísia per 30 milions d’euros. El fiscal assenyala tot tipus d’irregularitats, no hi ha albarans ni documents relatius al transport de les mercaderies.
Quarta peça del cas judicial del saqueig de La Seda
Aquesta demanda és la quarta peça del cas de descapitalització de La Seda per part d’Español i la resta de la cúpula. Español afronta Espanyol una altra demanda de 27 anys de presó i a pagar 1,2 milions d’euros a Hisenda. En aquesta, el fiscal de delictes econòmics Francisco Bañeres acusa Español i altres implicats de l’apropiació indeguda de 12,2 milions d’euros de La Seda durant els anys 2000 i 2004. L’economista Antonio Comadras i el llavors president de La Seda Rafael Español es van posar d’acord per perpetrar l’estafa de les factures falses mitjançant empreses filials, que feien referència a vendes de mercaderies “bé  inexistents, bé efectivament prestades però en els què s’havia incrementat desmesuradament el seu valor real”. La demanda inclou el perjudici a l’hisenda pública per haver descomptat l’IVA de les factures falses.
La causa pel presumpte saqueig patrimonial de La Seda per part de la cúpula directiva d’Español es va iniciar el 2006 al jutjat d’instrucció número 19 de Barcelona, a partir d’una querella presentada per la fiscalia. Español està sent investigat per altres quatre causes que instrueix un jutjat del Prat de Llobregat, per unes altres quatre operacions de descapitalització de l’empresa.
La Seda de Barcelona es troba en la fase final de la seva liquidació. El 20013 va presentar concurs de creditors i l’empresa d’Estats Units Plastipak es va adjudicar la divisió d’envasos de La Seda. La planta històrica de La Seda al Prat es troba en mans de l’empresa Cristian Lay després de que el jutjat mercantil número 1 de Barcelona li adjudiqués la planta el passat mes de febrer.
Español és un empresari molt proper a la família Pujol Ferrusola. Pels consells d’administració i equips directius de La Seda quan ell era president van passar el fill primogènit de l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol i també Artur Mas. Una empresa presidida per Español va moure 1,2 milions de la trama Pretòria, en col·laboració amb Lluís Prenafeta i Macià Alavedra.
Categories: General