x elpratllibertari.catAmb motiu de la commemoració de l’efemèride del 19 de Juliol, des del col·lectiu llibertari pratenc -Catarko- han volgut celebrar retre homenatge a tots els lluitadors i lluitadores llibertaris i antifeixistes que tal dia com un 19 de juliol d’ara farà 78 anys van plantar cara al feixisme i van desencadenar una autèntica revolució social. L’esclat de la Guerra Civil va suposar arreu una resposta popular que impulsaria un moviment revolucionari que arribaria fins al darrer racó del territori i que suposaria un empoderament de les classes populars sense precedents basant-se en el
principi de l’autogestió.

Al Prat de Llobregat la versió de la Guerra Civil és la que durant més de 40 anys va imposar el franquisme. Aquí no ha calgut cap revisionisme, continuem sabent perfectament el nombre de morts durant el període produïts per incontrolats i que van rebre any rere any les misses i altres actes oficials, però encara avui dia desconeixem el nombre total de les víctimes de la repressió franquista. Aquesta amnèsia en l’àmbit local ha deixat sense nom als centenars d’empresonats a camps de concentració, batallons de treballadors i presons, les desenes d’afusellats i morts a les presons, els joves pratencs que van deixar la vida als fronts, els que es van exiliar de la població. A dia d’avui el seu sacrifici continua oblidant-se de forma vergonyant. I de forma vergonyant el govern d’ICV-PSOE continua mantenint i es nega a retirar els noms que encara persisteixen al Prat de carrers que retren homenatges a persones relaciodes amb el feixisme .
L’acte de commemoració començarà a les set del vespre al Casal Okupat i Augestionat del Prat -La Llavor- situat a la confluència dels carrers Penedes i Arquitecte Moragas aprop del Parc del Fondo d’en Peixo, amb la presentació de l’acte, el repartiment d’un dossier “Sense amos, ni patrons; el Prat crònica d’una revolució.” i una petita contextualització històrica dels esdeveniments.

Pas seguit a dos quarts de vuit; és donarà inici al passi del documental de Juan Gamero “Vivir la utopía” en el qual es descriu l’experiència anarcosindicalista i anarcocomunista viscudes a l’estat Espanyol que va transformar radicalment les estructures de la societat en àmplies zones del bàndol republicà, durant la guerra civil de 1936-39.
Consta de 30 entrevistes amb supervivents anarquistes de la revolució, el testimoniatge de la qual mostra la labor constructiva de la revolució social i els antecedents històrics del moviment llibertari català i espanyol. Aquesta labor
constructiva va significar l’organització de col·lectivitats agrícoles d’al voltant de 7 milions de camperols, 3000 fàbriques i empreses col·lectivament autogestionades a les ciutats, la unió de 150.000 milicians anarquistes contra el feixisme, així com les activitats culturals, educatives i el moviment Dones Lliures de dones contra el patriarcat.Un col·loqui entre els participants tancarà la part més divulgativa de la jornada i la seguira un sopar commemoratiu que començarà a les nou de la nit, i que contarà de gaspatxo i pinxos, acompanyats d’un arrosset amb verdures, amb vi, aigua i un gelat de postre per tancar el àpat. Pel mòdic preu de 5 euros, que contribuiran a sufragar les despeses de la jornada i les activitats del moviment llibertari al prat. La nit clourà amb un ambient festiu a la cafeta del Casal.
Categories: General