Conflicte laboral a l’empresa de la neteja d’escales “Mary’s Twins”

March 9, 2016 in Actualitat, ECONOMIA

x La Riuada

Un grup de treballadores de l’empre¬sa del Prat Mary’s Twins, dedicada a la neteja d’escales de comunitats de veïns, s’han organitzat per a fer front a un conflicte laboral en el que ja hi ha hagut dos acomiadaments i una suspensió de treball i sou. Denuncien l’incompliment del conveni col•lectiu, en qüestions com la manca de calendari laboral, l’obligatorietat de recuperar els festius, el no disposar de roba de treball i el no pagament de plusos. També es queixen del tracte abusiu de la seva cap, que les sanciona arbitràriament. Crits en públic, amenaces, pressions per anar a treballar encara que estiguin malalta i no permetre’ls anar al lavabo en són alguns exemples.

Demanen la readmissió d’acomiadades

El conflicte es va iniciar amb l’aco¬miadament de la Conchi, segons l’empresa per baix rendiment. Els clients, que són les comunitats de veïns, confirmen, però, que això no és cert. La Conchi tenia nou anys d’antiguitat en una empresa que en els darrers anys ha contractat molta plantilla nova amb molta rotació. La Conchi explica que el motiu del seu acomiadament, que està recorregut per la via judicial, és l’empresària vol contractar gent amb menys antiguitat i menys drets acumulats. Dues setmanes més tard, la Montserrat va començar a organitzar una secció sindical amb el sindicat CNT per tal de reclamar la reincorporació de la seva companya així com el compliment de la normativa laboral del seu sector, i també va ser acomiadada amb la mateixa fórmula: un burofax amb un acomiadament disciplinari per haver tractat malament als clients. Aquests donen suport a les treballadores acomiadades, i és que, com elles expliquen, tenen una relació molt familiar perquè porten molt de temps netejant amb regularitat les mateixes porteries. Les represàlies van continuar amb una sanció disciplinària amb suspensió de treball i sou a una altra de les treballadores organitzades en la CNT, l’Ana. Aquesta sanció conté arguments falsos que la treballadora vol provar als tribunals.

A banda de les represàlies, i com a fruit d la lluita, l’empresària de Mary’s Twins ha iniciat un grup de treball per tal d’establir qüestions com un calendari laboral que respecti els dies de vacances i d’assumptes personals que corresponen a les treballadores, i també ha lliurat a les treballadores d’un calçat d’acord amb la regulació dels riscos laborals.

La neteja, una activitat menystinguda

Si bé hi ha algunes iniciatives que organitzen dones treballadores d’àmbits de la neteja (com “Las Kellis” que aglutina treballadores de la neteja d’hotels, “Sindillar”, amb treballadores domèstiques, o el cas de les vagues d’empreses de la neteja de l’aeroport del Prat), aquest cas és pioner perquè es tracta d’una empresa de petita dimensió, amb una plantilla de 20 persones. En aquest sector, costa més el reconeixement dels drets laborals. Com diu la Conchi, “ni tan sols consideren treball la feina que fem” i menyspreen tant la feina com les dones que la fan. Les treballadores de Mary’s Twins coincideixen que és una feina molt dura i cansada, que no tothom l’aguanta, però no és d’això del que es queixen, sinó del tracte denigrant que té la seva cap, que insulta i crida a les treballadores i no els respecta alguns drets bàsics com poder anar al lavabo o agafar una baixa si estan malaltes.

L’activitat sindical de les treballadores que estan tirant endavant aquesta lluita compta amb el suport de la CNT del Prat i ha anat més enllà. Van penjar uns cartells reivindicatius a les porteries que netejaven les dones acomiadades, i els veïns es van assabentar així de que la dona que havia estat rentant l’escala els últims anys havia estat acomiadada per motius disciplinaris. Les mostres de suport corren pel boca a orella i per les xarxes socials. Coincidint que el 8 de març se commemora el dia de la dona treballadora. A la Jornada Feminista que Cicle Violeta va organitzar a La Llavor el 5 de març, les treballadores en lluita de Mary’s Twins van fer una xerrada. I el 8 de març per la tarda, a la plaça de la Vila, van pujar a l’escenari un cop acabat l’acte institucional i van explicar el seu cas a la gent que hi havia concentrada.

 

Categories: General

0 comentaris

Deixa un comentari

Avatar placeholder

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *